LA PUÇA: Algunes dades d'interès

És el paràsit més freqüent dels gossos i els gats.

Com tots els insectes, tenen 4 formes diferents segons el seu estat de desenvolupament.
Les puces adultes, que veiem en l’animal, s'alimenten de la seva sang i viuen unes 6 setmanes, però només en aquest temps poden posar fins a 500 ous. Representen només el 5% del total.

Els ous es troben a les catifes, els llits, els sofàs, els sòcols, les escletxes de tarimes i els terres de fusta, etc, de tots els llocs on els nostres gossos i gats passen més temps dormint i descansant: a casa, segones residències, garatges, jardins, al cotxe, etc. Representen el 50% del total. En pocs dies fan eclosió i surten les larves.

Les larves són petits cucs que viuen 2 setmanes alimentant-se i evitant la llum. Estan als mateixos llocs  on hi ha els ous. Són el 35% del total. A les 2 setmanes fan un capoll i es transformen en pupes.

Les pupes es transformen en puces adultes dins dels capolls al cap d’una o dues setmanes, si les condicions de calor i humitat són favorables (mínim 21 graus i 70% humitat) i si noten vibracions provocades pel desplaçament dels gossos, gats o persones. En llocs deshabitats secs i freds, poden enquistar fins a 9 mesos, i esperar les condicions favorables.

Per cada 5 puces adultes que veiem sobre el nostre gos / gat, hi ha 50 ous, 35 larves i 10 pupes desenvolupant-se a casa nostra.

En un clima càlid i humit com el nostre, les puces estan actives tot l'any: a la primavera i l’estiu, dins i fora de casa i a la tardor i l’hivern, gràcies a la calefacció, es continuen desenvolupant a l'interior dels habitatges.

Per acabar amb les puces hem de tractar les puces adultes en els nostres animals, però, sobretot hem de centrar els nostres esforços en eliminar ous, larves i pupes a casa, segona residència, cotxe, etc.

 

TRACTAMENT AMBIENTAL: eliminació d'ous, larves i pupes

Nosaltres pensem que una bona manera d'eliminar els ous (la més còmoda i amb poc risc de toxicitat per als animals, les persones i el medi ambient) és esterilitzar les puces, administrant als gossos i gats un producte anomenat Program:
-És la més còmoda perquè evita el costós treball d'eliminar els ous i les larves amb la neteja mecànica.
-És poc tòxica perquè no és un insecticida, és menys agressiva amb les nostres mascotes, persones adultes i els nens i és més respectuós amb el medi ambient que els tractaments amb insecticides.

Per descomptat, l’únic tractament que no és tòxic és la neteja mecànica: Passar l'aspirador i tirar la bossa després de cada sessió, per les moquetes, els sofàs, etc, i rentar a alta temperatura les fundes dels sofàs i els matalassos, els llits de les nostres mascotes, etc.

Els ous que posen les puces alimentades en gossos i / o gats tractats amb Program no fan eclosió. Per tant, tampoc hi haurà larves ni pupes i, en relativament poc temps, aconseguirem eliminar el problema de les puces a casa, si el nostre animal no surt mai de casa (gats) o no visita mai llocs on visquin puces i si tampoc vénen mai gossos o gats d'altres persones a casa. Per als altres casos, els animals exposats a agafar puces noves en altres ambients o que les contagiïn els visitants recomanem combinar el Program amb algun producte que mati les puces adultes.

 

TRACTAMENT DE L'ANIMAL: eliminació de les puces adultes

Ja sigui amb insecticides o amb Program o amb tots dos combinats, s’han de tractar tots els animals que viuen a la mateixa casa.

D’insecticides que maten puces n’hi ha en diferents formes: pastilles, pipetes, xampús, collarets (aquests últims no són molt eficaços per a les puces). Cada formulació està indicada segons el cas i tenen durada de l'efecte molt variable. En qualsevol cas són més tòxics, sobretot els que serveixen també per a paparres, alguns no es poden usar en gats, ni en gossos que convisquin amb gats i cal vigilar amb els nens, sobretot els nadons.

L'elecció del producte adequat es farà de manera individual en cada cas, en funció del nivell d'infestació, nombre d'animals afectats, hàbits, edat i estat de salut dels animals, pressupost i sensibilitat ecològica dels propietaris, riscos de toxicitat, etc.

 

PREVENCIÓ

Proveir-nos d'una pinta de puces i utilitzar-la freqüentment és una manera econòmica i molt ecològica de detectar puces en els nostres gossos i gats.

Fer tractaments quan sapiguem que hi ha risc elevat que les agafin: Lloguer ocasional d'apartaments on permeten mascotes. Gossos i gats que visiten regularment llocs freqüentats per a altres gossos i gats. Entrades freqüents d'altres animals a casa nostra.

Adequar el nivell de prevenció i tractament al nivell dels riscos reals o potencials.

En animals amb malalties de pell amb picor crònica, als quals la picada de la puça empitjora o causa el problema, es recomana un tractament. La causa més comuna de picor i la malaltia de pell més freqüent en gossos i gats està causada per la picada de puça.

No recomanem l’ús continu i indiscriminat d’insecticides en tots els animals.

Print