RECOMANACIONS SOBRE ELS BANYS PER PROBLEMES DE PELL

Una part molt important del tractament de les malalties de la pell consisteix en l’aplicació directa sobre la pell de locions o tònics, i sobretot, els banys.

El bany facilita la higienització de la pell i el pelatge, és molt útil per alleugir la pruïja, ajuda a eliminar pèl mort, crostes i descamació, i redueix la quantitat de patògens, toxines i al·lergens que estan dipositats a la pell. D’aquesta manera es pot reduïr o evitar administrar medicaments via oral, i així en disminuïm els efectes secundaris i indesitjables.

Els beneficis dels banys en problemes de pell són molts, sempre que tinguem en compte certes recomanacions:

 

PRE-RENTAT

És la primera part del bany terapèutic. Consisteix en mullar la pell i els cabells amb aigua tèbia i fer la primera ensabonada amb xampú convencional, sense medicar, per eliminar el gruix de pèl mort, brutícia, greix i descamació. Tot seguit, aclarir bé amb aigua abundant. El Pre-rentat permet poder posar menys quantitat de xampú terapèutic, millorar-ne l’efecte, i abaratir el cost de la teràpia.

 

BANY TERAPÈUTIC

Un cop esbandit del pre-rentat, farem la segona ensabonada, aquest cop amb el xampú medicat que us hem receptat. Començar i insistir en les zones afectades, i les aixelles, ingles, zona ventral de la panxa i coll, i entre els dits i coixinets de les mans i peus. Deixar per al final les zones que estiguin millor. Això permet un major temps de contacte del xampú a les zones més afectades.
                                                                                                                 

TEMPS DE CONTACTE

Idealment, el temps de contacte del xampú medicat amb la pell ha de ser de 10 a 15 minuts, per aconseguir màxim efecte d'hidratació i eficàcia dels principis actius. És recomanable mesurar-los amb un cronòmetre o rellotge, sobretot les primeres vegades, per evitar freqüents estimacions de temps errònies, com quan es fa a ull.

 

ACLARIT

És molt important fer una esbandida minuciosa i completa. Retirar completament les restes de xampú amb aigua abundant per evitar efectes secundaris com la picor i irritació de la pell després del bany.

 

ASSECAT

És recomanable assecar amb tovallola o fonts de calor indirectes com escalfadors portàtils. Cal evitar al màxim els assecadors d'aire molt calent, i, en cas d’usar-los, feu-ho des de lluny i amb aire temperat.

 

FREQÜÈNCIA DE BANYS

Depèn del grau de picor i de la gravetat de cada cas però com a norma general el millor és fer 3 banys per setmana les dues primeres setmanes, després 2 banys per setmana la tercera i la quarta setmanes i després anar espaiant mica en mica segons l'evolució del problema. Sempre que hi ha un brot de picor o recrudescència de les infeccions, la descamació, és recomanable tornar a la freqüència inicial de 3 per setmana.

 

TALL DE PÈL

Sol ser recomanable en gossos de pèl llarg i en cas d'infeccions o problemes greus amb molta descamació i seborrea. Preferiblement a tisora. Cal evitar el rasurat amb màquina, que pot irritar molt la pell.

Print